Ο κύριος του Τζακ στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

Ο Κύριος του Τζακ

Μια παράσταση βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα του Γιάννη Σκαρίμπα

 

Θέατρο του Νέου Κόσμου (Κάτω Χώρος)

Σκηνοθεσία: Ειρήνη Φαναριώτη, ομάδα Terre de Semis
 

Παραστάσεις: 22 Ιανουαρίου-20 Μαρτίου 2016,

Παρασκευή και Σάββατο στις 21.15, Κυριακή στις 19.00

 

«Εκείνο το βράδυ ήταν όλα σιωπηλά κι όλα ωραία. Πού ήταν κρυμμένη η χαρά; Μα ήταν μια τρέλλα να τον ξανάβρω εκεί πάλι, εκεί στο ταβερνάκι του Πάτα, σαν κανάν  άγγελο καθιστόν στη γωνία του, με μπροστά του το κατοσταράκι κρασί!»

 

Η Ομάδα T.d.S (Terre de Semis) παρουσιάζει στο Θέατρο του Νέου Κόσμου τη δεύτερη θεατρική της δουλειά, που έχει τον τίτλο «Ο κύριος του Τζακ» και είναι βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα του Γιάννη Σκαρίμπα.

Η παράσταση θα παρουσιάζεται από τις 22 Ιανουαρίου έως και τις 20 Μαρτίου 2016,  κάθε ΠαρασκευήΣάββατο στις 21.15 και Κυριακή στις 19.00.


ΤΟ ΕΡΓΟ

Στην ταβέρνα του Πάτα κάνει την εμφάνισή του ένας πολύ όμορφος νεαρός που συστήνεται ως λοστρόμος του κότερου «Τζούλια Δεπάνου» που έχει αράξει προσωρινά στο λιμάνι της Χαλκίδας. Η εξωπραγματική ομορφιά του λοστρόμου πυροδοτεί διφορούμενα σχόλια στην ταβέρνα κι ένα θερμό επεισόδιο θα αποτελέσει την αφορμή για να συνδεθεί ο ήρωας του έργου με το πρόσωπο του λοστρόμου. Στόχος του συγγραφέα είναι η εκτροπή της ιστορίας προς το παράδοξο.

Ο Κύριος του Τζακ αποτελεί ένα από τα μικρής έκτασης κι όχι τόσο ευρέως γνωστά διηγήματα του Γιάννη Σκαρίμπα. Δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1948 κ έκτοτε αναδημοσιεύτηκε και συμπεριλήφθηκε σε μεταγενέστερες συλλογές διηγημάτων, με κάποιες αλλαγές τόσο στην έκτασή του, με την προσθήκη νέων κωμικών σκηνών, όσο και στο λεξιλόγιό του.  Πρόκειται  για ένα παράδοξο διήγημα, με την έννοια ότι κάθε βεβαιότητα ή προσδοκία του ήρωα τελικά ανατρέπεται. Η φιλία, ο αμφίβολης ταυτότητας ερωτισμός, η ανατροπή ,η  απατηλή όψη των πραγμάτων ,το παιχνίδι και η απόλαυσή του, ως προϊόν  της φαντασίας και άρα αντίποδα της πραγματικότητας και ο αποχωρισμός. Ο κάθε λογής αποχαιρετισμός. Η ιστορία ωστόσο, ολοκληρώνεται στο διήγημα «Πατς και Απαγάι» που ανήκει στην ίδια συλλογή και αποτελεί τη συνέχεια του «Κυρίου του Τζακ» επαληθεύοντας το παιχνίδι και τη σχέση που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των ηρώων.

 

ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Όταν διάβασα για πρώτη φορά το διήγημα αυτό, πέρα από το γλωσσικό μεγαλείο του Γιάννη Σκαρίμπα, είδα την ανάγκη και  την πίστη για το  διαφορετικό, γι’ αυτό  που φαίνεται, ίσως κάπως, αλλά είναι σίγουρα, κάπως αλλιώς. Πολύ γρήγορα διαπίστωσα πώς παρά το γεγονός ότι  είναι γραμμένο  πριν από πλέον 60 χρόνια, εμπεριέχει μια  σύγχρονη θεματολογία κι έναν κόσμο που παρόλο που είναι έντονα «σκαριμπικός», μας είναι εξαιρετικά οικείος. Ο βασικός ήρωας και αφηγητής της ιστορίας θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε από εμάς, δεν έχει σημασία.  Η φιλία, ο έρωτας, τα όρια στον έρωτα, ο πειρασμός, η λανθασμένη εκτίμηση για την εικόνα των πραγμάτων, το παιχνίδι,  όλα αυτά είναι έντονα μέσα στο έργο του Σκαρίμπα.  Στόχος μας είναι να καταδυθούμε σ’ αυτό τον λογοτεχνικά παράδοξο κόσμο και να τον επικοινωνήσουμε με τον κάθε θεατή . Ύστερα, ο καθένας προσωπικά αλλά και όλοι μαζί  θα επιχειρήσουμε  να αφήσουμε πίσω μας  καταστάσεις, αντιλήψεις, συνήθειες του παρελθόντος που μας κρατούν κολλημένους «στο πάτωμα»… Ο αποχωρισμός είναι πάντα δύσκολος, αλλά μήπως κάποιες φορές είναι και λυτρωτικός; Δε μένει παρά να αποδειχθεί…

 

«Μόνον- πουλάκι τραυματισμένο- η ψυχούλα μου, έκατσε σαν σ’ άκρη γης,  σ’ έναν κλώνο.»

Ειρήνη Φαναριώτη

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Ειρήνη Φαναριώτη, ομάδα Terre de Semis

Παίζουν: Άρης Λάσκος, Ειρήνη Μπούνταλη, Ειρήνη Φαναριώτη

Σκηνικά/Κοστούμια: Τίνα Τζόκα

Πρωτότυπη Μουσική Σύνθεση: Φώτης Σιώτας

Επιμέλεια Κίνησης: Χαρά Κότσαλη

Φωτισμοί: Σεσίλια Τσελεπίδη

Κινηματογράφηση: Αλέξανδρος Χαντζής

Bοηθός σκηνοθέτη: Παρασκευή Λυπημένου

 

INFO

Τοποθεσία: Θέατρο Του Νέου Κόσμου-Κάτω Χώρος, Αντισθένους 7 και Θαρύπου, Νέος Κόσμος

Προγραμματισμένη πρεμιέρα: Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016, ώρα 21.15

Παραστάσεις: 22 Ιανουαρίου-20 Μαρτίου 2016

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κάθε Παρασκευή, Σάββατο στις 21.15 και Κυριακή στις 19.00

Διάρκεια: 70 λεπτά

Πληροφορίες-κρατήσεις: 210 9212900

Τιμές εισιτηρίων

Παρασκευή: Κανονικό 12€, Φοιτητικό-Άνω των 65 ετών 10€, Ανέργων 8€

Σάββατο-Κυριακή: Κανονικό 13€, Φοιτητικό-Άνω των 65 ετών-Ανέργων 10€

Προπώληση: www.viva.gr , τηλ. 11876, Public, Παπασωτηρίου, Seven Spots, Ιανός, Reload

8 στους 10 καταναλωτές αντιμετωπίζουν προβλήματα στη χρήση “έξυπνων” συσκευών τεχνολογίας

Προβλήματα κατά την καθημερινή χρήση των λεγόμενων “έξυπνων” συσκευών υψηλής τεχνολογίας αντιμετωπίζουν περισσότεροι από οκτώ στους δέκα καταναλωτές. Σε ποσοστό 83%, οι χρήστες δηλώνουν ότι ...