«Οι δρόμοι του χιονιού» στη Σουηδία

Το θέατρο ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ

ταξιδεύει

στη Σουηδία με την παράσταση «Οι δρόμοι του χιονιού»

 

Η παράσταση που κινεί το ενδιαφέρον των ξένων φεστιβάλ και θεάτρων είναι οι «ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΧΙΟΝΙΟΥ». Μία παράσταση βασισμένη στην μετανάστευση σε όλες τις μορφές της και που προέκυψε μετά από έρευνα, συνεντεύξεις με πραγματικούς μετανάστες. Η παράσταση σε μία πιλοτική μορφή παρουσιάστηκε το καλοκαίρι στη Ρεματιά Χαλανδρίου και μετά ταξίδεψε στη Βουλγαρία.

Τώρα, «Οι Δρόμοι του Χιονιού» θα παρουσιαστούν στο θέατρο Folkparken. Ένα γοητευτικό κυκλικό θεατρικό οικοδόμημα στο κέντρο ενός πάρκου.

Το ενδιαφέρον που έχει η παράσταση είναι πολλαπλό διότι
1. η παράσταση θα παρουσιαστεί σε μετανάστες οι περισσότεροι  από αυτούς Έλληνες.
2. Η γλώσσα θα είναι Ελληνική με Σουηδικούς υπότιτλους
«Οι Δρόμοι του Χιονιού» (παράσταση που επιχορηγείται σε ένα ποσοστό από το ΥΠΠΟΑ) θα παρουσιαστεί στη συνέχεια στο ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ από 16 Νοεμβρίου και μετά, για 40 παραστάσεις.

Η Ευρωπαϊκή καριέρα της παράστασης θα συνεχιστεί τον Μάρτιο στην  Πολωνία, τον Μάιο στην Ιταλία (Βερόνα, Βιτσέντσα, Μάντοβα) και στη Ρουμανία καλεσμένοι από το Teatrul George Ciprian στο  Buzau theatre festival

Λίγα λόγια για το έργο:

Οι άνθρωποι ήθελαν πάντα να βλέπουν τον ήλιο. Και κυρίως να τους βλέπει και αυτός. Και ο ήλιος σήμαινε πάντα ζωή, δημιουργία, χαρά και ένα μέλλον γεμάτο όνειρα και ελπίδα. Στο όνομα αυτού του μέλλοντος παίζουν κορώνα γράμματα τη ζωή τους. Ξεριζώνονται από τον τόπο τους και διανύουν τεράστιες αποστάσεις μέσα από μονοπάτια κρυφά παράνομα και κακοτράχαλα. 

«Οι δρόμοι του χιονιού» είναι μία τοιχογραφία του φαινομένου της μετανάστευσης, της προσφυγιάς και της αγωνίας του ανθρώπου να βρει μια γη και μια ζωή καλύτερη να ζήσει και να δημιουργήσει.

Όλα αυτά γίνονται μέσα από τα μάτια ενός κοριτσιού που μπαίνει σε μια ξένη γη παράνομα. Μέσα από την περιπέτεια της δίωξης της ξετυλίγεται μια ζωή γεμάτη ευαισθησία, ρομαντισμό, παιδιάστικη αφοπλιστική αφέλεια και ενθουσιασμό. Ταυτόχρονα μας μεταφέρει όλη την τραγωδία της σύγκρουσης των πολιτισμών των ανθρώπων. Τα ιδεολογικά και θρησκευτικά τους πιστεύω, η φιλοσοφία τους, τα όνειρα και οι προσδοκίες τους ξεριζώνονται από τη γη τους και μεταφυτεύονται βίαια σε μια άλλη γη. Τις περισσότερες φορές εχθρική και αφιλόξενη.Ο τόπος μας γνώρισε και έζησε στο πετσί του την μετανάστευση και από τις δύο όχθες. Οι Έλληνες γνώρισαν και έζησαν (και ζουν) την μετανάστευση και δέχθηκαν στον τόπο τους μετανάστες από όλο τον κόσμο.

Η παράσταση είναι αποτέλεσμα μιας έρευνας τριών ετών και μιας συνεργασίας τριών θεατρικών Ευρωπαϊκών οργανισμών. Το θέατρο Τόπος Αλλού βασίστηκε στην έρευνα του Κέντρου σπουδών λαϊκού θεάτρου και συνεργάστηκε με τον Ιταλικό θεατρικό οργανισμό AIDA FONDAZIONE και το KRZYK  theater   από την Πολωνία.

 

 

INFO

Lund, Σουηδία: 29/10/17 Folkparken Theatre (Oργάνωση Sagohuset theater)

Αθήνα, Ελλάδα: Από 16 Νοεμβρίου και Κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 8.30 μμ Κυριακή 7.30 μμ

 

Κείμενο-Σκηνοθεσία-φωτισμοί: Νίκος Καμτσής

Σκηνικό: Νίκος Καμτσής-Μίκα Πανάγου

Κοστούμια κατασκευή αντικειμένων: Μίκα Πανάγου

Μουσική σύνθεση/Επιμέλεια : Χρήστος Ξενάκης

Κίνηση: Marek Koschiolek (KRZYK  theater )

Χορογραφίa:  Μάγδα Γεροσίδερη

Στίχοι: Νίκος Καμτσής

Video: Anna Giniewska (KRZYK  theater)

Public Relations-Επικοινωνία: Canard qui parle

Παίζουν οι: Λαμπρινή Θάνου, Νίκος Καραστέργιος, Άντα Κουγιά, Άντρια Ράπτη, Σάκης Τσινιάρος, Στεφανία Γκουρνέλου, Χριστίνα Δημητριάδη

 

Από 16 Νοεμβρίου στο ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ

Κεφαλληνίας 17 &Κυκλάδων, Κυψέλη

2108656004, 2108679535

www.topos-allou.gr

[email protected]