Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η τιμητική συνάντηση μελών και φίλων του Συνδέσμου Ψαλτριών Ελλάδος

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018, η τιμητική συνάντηση μελών και φίλων και η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Πανελληνίου Συνδέσμου Ψαλτριών, στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής Αττικής.

Ο Σύνδεσμος Ψαλτριών ιδρύθηκε το 2013 από την διεθνούς φήμης  ψάλτρια και υμνωδό του ιερού και αρχέγονου μέλους ανά τον κόσμο, Δρ Νομικής Νεκταρία Καραντζή και την ψάλτρια, Διπλωματούχο Βυζαντινής Μουσικής και Αγιογράφο Γλυκερία Μπεκιάρη. Αποτελεί το πρώτο και μεγαλύτερο όργανο πολιτιστικής εκπροσώπησης των γυναικών που ασχολούνται μουσικά και εκπαιδευτικά με τη βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική. Ο σκοπός του Συνδέσμου είναι αμιγώς πολιτιστικός, με στόχο την διοργάνωση συναυλιών, ημερίδων, σεμιναρίων και επιμορφωτικών προγραμμάτων, δίνοντας πρωτίστως την ευκαιρία σε γυναίκες που ασχολούνται με τη βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική -είτε πρόκειται για σπουδάστριες ή απόφοιτες Σχολών βυζαντινής μουσικής είτε για όσες αγαπούν απλώς την τέχνη του βυζαντινού μέλους- να γνωριστούν, να ανταλλάξουν απόψεις, να δραστηριοποιηθούν πολιτιστικά και να μετέχουν ενεργά στα επιμορφωτικά και καλλιτεχνικά προγράμματα του Συνδέσμου, αλλά και στην γυναικεία χορωδία βυζαντινής μουσικής, η οποία ξεκίνησε να λειτουργεί το 2017.

Από την ίδρυσή του, ο Σύνδεσμος Ψαλτριών Ελλάδος έτυχε της αμέριστης συμπαράστασης σημαντικών εκπροσώπων του ιεροψαλτικού χώρου, όπως του Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Χαρίλαου Ταλιαδώρου και του Άρχοντα Μουσικοδιδασκάλου της ΜτΧ Εκκλησίας Θεόδωρου Βασιλικού, ο οποίος, με τη διδασκαλία και τον λόγο του, ενισχύει σημαντικά το έργο του Συνδέσμου και ο οποίος παρέστη επίσης στην τιμητική συνάντηση της 14ης Φεβρουαρίου. Στη συνάντηση, παρέστησαν επίσης ο Άρχων Μουσικοδιδασκαλος της ΜτΧ Εκκλησίας Χάρης Νταραβάνογλου με τη σύζυγό του Μαρία Καλλιάνη, Γραμματέα της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, ο τέως Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος (ΟΜΣΙΕ) Ηλίας Γιουρούκος, ο Πρόεδρος της ΟΜΣΙΕ Κωνσταντίνος Πολίτης, ο Κοσμήτορας της ΟΜΣΙΕ Χάρης Συμεωνίδης, ο Πρωτοψαλτης του Ι.Ν. Αγ. Νείλου Πειραιά Δημήτρης Πλεμμένος, ο π. Σπυρίδων Παλάσκας, από την πλευρά του ιεροψαλτικού κόσμου, αλλά επίσης και ο διεθνούς φήμης σολιστ πιάνου, συνθέτης και μαέστρος Βασίλης Τσαμπροπουλος, η εκλεκτή ηθοποιός και παραγωγός της ΕΡΑ Ολύνα Ξενοπούλου, ο γνωστός καρδιολόγος Γιώργος Μπεκιάρης, Διευθυντης της καρδιολογικής κλινικής “ΜΗΤΕΡΑ” του ομίλου ΥΓΕΙΑ και δημοτικός σύμβουλος με μεγάλη δράση στα θέματα υγείας του Δήμου Περιστερίου, καθώς και μέλη και αγαπημένοι φίλοι του Συνδέσμου.

Τη βραδιά άνοιξε η Πρόεδρος του Συλλόγου Γλυκερία Μπεκιάρη, η οποία στον εναρκτήριο λόγο της ευχαρίστησε ιδιαιτέρως, εκ μέρους του Δ.Σ. του Σωματείου και όλων των μελών, τους Άρχοντες Πρωτοψάλτες που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση και στηρίζουν το έργο του Συνδέσμου. Τον λόγο έλαβε στη συνέχεια ο Πρόεδρος της ΟΜΣΙΕ Κωνσταντινός Πολίτης, ο οποίος αναφέρθηκε στην αξία του βοηθητικού ρόλου της γυναίκας στην ψαλτική και ανακοίνωσε την ένταξη στους κόλπους της Ομοσπονδίας, ως αρωγού μέλους, του Πανελληνίου Συνδέσμου Ψαλτριών, ως πολιτιστικού οργάνου το οποίο παρέχει αμιγώς καλλιτεχνική δράση στον χώρο της βυζαντινής εκκλησιαστικής μουσικής, προσφέροντας την ευκαιρία σε απόφοιτες αλλά και λάτρεις της θείας αυτής τέχνης να δραστηριοποιούνται πολιτιστικά και εκπαιδευτικά.

Οι γυναίκες που επιθυμούν να εγγραφούν στον Σύνδεσμο Ψαλτριών Ελλάδος μπορούν να επικοινωνούν στο [email protected] ή στο τηλ. 6947608832.

Τα μέλη έχουν δικαίωμα να παρακολουθούν τα μαθήματα βυζαντινής μουσικής που παρέχει ο Σύνδεσμος, αλλά και να μετέχουν σε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις μέσω της Γυναικείας Βυζαντινής Χορωδίας του Συλλόγου.