Μεγάλη εισπρακτική επιτυχία και 7 υποψηφιότητες από την Βρετανική Ακαδημία Κινηματογράφου για τον «Αστακό» του Γιώργου Λάvθιμου

Πέντε μόλις μήνες μετά την βράβευση του Γιώργου Λάνθιμου στο 68ο Φεστιβάλ των Καννών με το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής του επίσημου διαγωνιστικού τμήματος, «Ο Αστακός» του Γιώργου Λάνθιμου μπαίνει και πάλι στην κούρσα των βραβείων, ενώ η μεγάλη εισπρακτική επιτυχία παγκοσμίως έρχεται να συμπληρώσει τις διεθνείς διθυραμβικές κριτικές.

 

Συγκεκριμένα, μόλις σήμερα ανακοινώθηκαν οι 7 υποψηφιότητες της ταινίας στα Βραβεία της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (Moet British Independent Film Awards):  Καλύτερης (ανεξάρτητης βρετανικής) ταινίας, Σκηνοθεσίας (Γιώργος Λάνθιμος), Σεναρίου (Γιώργος Λάνθιμος και Ευθύμης Φιλίππου), Παραγωγής, Α’ ανδρικού ρόλου (Κόλιν Φάρελ), Β’ γυναικείου ρόλου (Ολίβια Κόουλμαν) και Β’ Ανδρικού Ρόλου (Μπεν Γουίσο).

Τα 30.000 εισιτήρια  του πρώτου δεκαημέρου στις ελληνικές αίθουσες και οι ουρές που σχημάτιζαν οι θεατές στους 8 κινηματογράφους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη όπου άνοιξε ο «Αστακός» μαρτυρούν το ισχυρό ρεύμα μιας ταινίας που συζητήθηκε έντονα από τις Κάννες για την ιδιαίτερη και τολμηρή γραφή της. Ο «Αστακός» θα συνεχίσει την εξαιρετική του πορεία στους κινηματογράφους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και θα ανοίξει παράλληλα και σε 12 επαρχιακές πόλεις.

Αφοπλιστικά ρομαντικός και πιστός σε μια ιδιαίτερη κινηματογραφική γραμματική, ο Γιώργος Λάνθιμος πραγματοποίησε το αγγλόφωνο ντεμπούτο του με μια ιστορία που υπογράφει ο ίδιος και ο Ευθύμης Φιλίππου, ένα δίδυμο που το 2009 καρπώθηκε το βραβείο του τμήματος «Ένα Κάποιο Βλέμμα» με τον «Κυνόδοντα» στο φεστιβάλ των Καννών, αλλά και το βραβείο σεναρίου για τις «Άλπεις» στο φεστιβάλ της Βενετίας δυο χρόνια αργότερα.

Αντίστοιχη επιτυχία της ταινίας παρατηρείται και στο ευρωπαϊκό κύκλωμα που άνοιξε την περασμένη εβδομάδα. Αναλυτικά, στην Αγγλία (όπου πραγματοποιήθηκε και η επίσημη πρεμιέρα της στο πλαίσιο του London BFI Film Festival) αλλά και στην Ιρλανδία (όπου γυρίστηκε ο «Αστακός») η ταινία έφτασε στις πρώτες 15 μέρες προβολής του τις 740.000 λίρες σε εισπράξεις, σημειώνοντας μάλιστα 10% αύξηση στα εισιτήριά του από την πρώτη εβδομάδα της, ενώ στη Γαλλία άνοιξε σε 126 αίθουσες κόβοντας την πρώτη μέρα 17.500 εισιτήρια.

Στην Ολλανδία, η ταινία άνοιξε σε 28 αίθουσες, κόβοντας περισσότερα από 16.000 εισιτήρια την πρώτη εβδομάδα προβολής της, ενώ στην γειτονική Ιταλία, ο «Αστακός» έκοψε 50.000 εισιτήρια σε 48 αίθουσες μέσα στις 10 πρώτες μέρες προβολής.

«Πέρα από τον Ατλαντικό, η ταινία άνοιξε στην Αυστραλία, όπου σε 8 αίθουσες μέσα σε μια εβδομάδα κατάφερε να κάνει πολλαπλές soldout προβολές, με εισπράξεις που υπερβαίνουν τα 100.000 δολάρια, ενώ αυτή την εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει στη Νότια Κορέα».

 


Σύνοψη

Μια μη συμβατική ερωτική ιστορία που λαμβάνει χώρα σε ένα κοντινό μέλλον

όπου οι άνθρωποι που μένουν μόνοι, είτε επειδή χωρίζουν είτε επειδή

πεθαίνει ο σύντροφός τους, συλλαμβάνονται και μεταφέρονται στο

Ξενοδοχείο. Εκεί είναι υποχρεωμένοι – σε διάστημα 45 ημερών- να βρούν

κάποιον με τον οποίο ταιριάζουν και να γίνουν ζευγάρι. Αν δεν τα καταφέρουν

μετατρέπονται σε κάποιο ζώο της επιλογής τους. Ενας άντρας, μεταφέρεται

στο Ξενοδοχείο, και απελπισμένος κάποια στιγμή δραπετεύει στο Δάσος

όπου ζουν οι Μοναχικοί. Εκεί ερωτεύεται μια γυναίκα, πράγμα το οποίο είναι

ενάντια στους κανόνες των Μοναχικών.

 

Η ταινία που είναι μια συμπαραγωγή της Faliro House, έχει ήδη εξασφαλίσει τη διανομή της στο εξωτερικό και θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές αίθουσες από τη Feelgood Entertainment.

Στους κινηματογράφους από τη Feelgood

Αποσπάσματα από κριτικές

 

«Μια αναπάντεχα συγκινητική, μαγευτικά παράξενη ιστορία αγάπης».

Indiewire

 

«Ο Αστακός είναι κομψός και εκκεντρικός, στο γνωστό πλέον στιλ του Λάνθιμου».

The Guardian

 

«Η πρώτη αγγλόφωνη ταινία του Γιώργου Λάνθιμου είναι μια ευφυώς αστεία, απροσδόκητα συναισθηματική σάτιρα μιας κοινωνίας που έχει ψύχωση με τα ζευγάρια…κλιμακώνεται, μέσα από τη δική της οξύνουσα λογική, σε μια ιστορία αγάπης βαθιάς τρυφερότητας και πρωτοτυπίας».

Variety

 

 

 

 

 

 

 

«Ο Αστακός πραγματεύεται πολλές σημαντικές ιδέες αλλά τις εκτελεί με θρασύτητα και σαρδόνια ελαφρότητα».

Paste Magazine

 

 

 

 

Credits

 

Σκηνοθεσία:                                      Γιώργος Λάνθιμος

Σενάριο:                                              Γιώργος Λάνθιμος, Ευθύμης Φιλίππου

Cast                                                       Colin Farrell, Rachel Weisz, Jessica Barden, Olivia Colman, Ashley Jensen, Ariane Labed, Aγγελική Παπούλια, John C. Reilly, Léa Seydoux, Michael Smiley, Ben Whishaw

Παραγωγοί:                                       Ed Guiney, Lee Magiday, Ceci Dempsey, Yorgos Lanthimos

Εxecutive producers:                     Andrew Lowe, Tessa Ross, Sam Lavender

Συμπαραγωγοί:                                Xρήστος Β. Κωνσταντακόπουλος, Leontine Petit,

Carole Scotta, Joost de Vries και Derk-Jan Warrink

Διεύθυνση Φωτογραφίας:          Θύμιος Μπακατάκης

Μοντάζ:                                               Γιώργος Μαυροψαρίδης

Παραγωγή:                                        Element Pictures, Scarlet Films, Limp Films

Συμπαραγωγή:                                 Faliro House Productions (Greece), Haut et Court (France), Lemming Film (Netherlands)

 

Με τη συμμετοχή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και την υποστήριξη του Eurimages.

Ο Θωμάς Στεργίου τραγουδά Χρήστο Νικολόπουλο

Στο στούντιο βρίσκεται ο νεαρός αλλά πολλά υποσχόμενος Θωμάς Στεργίου ηχογραφώντας τραγούδια που του εμπιστεύτηκε ο μεγάλος  δημιουργός Χρήστος Νικολόπουλος. Γνήσια λαϊκά τραγούδια, σε στίχους των ...