« μέσα από την δίνη…με γέννησες Φως » στο Κέντρο Τέχνης Καστέλας’’

0
  • Ο εικαστικός  Μάρτης 2015  ανοίγει στην Πινακοθήκη – Γλυπτοθήκη της art-idea στο Κέντρο Τέχνης Καστέλας, με την ατομική έκθεση της εικαστικού    Περσεφόνης Παυλή  με τίτλο:                           « μέσα από την δίνη…με γέννησες Φως » Έναρξη :  Κυριακή 1 Μαρτίου & ώρα 6.00 μ.μΔιάρκεια : 1/3 – 12/3/2015

     

  • Eγκαίνια : Κυριακή 1 Μαρτίου & ώρα 6:00 μ.μ
  • Διάρκεια : 1/3 – 12/3/2015

 

Επιμέλεια : Νικολένα Καλαϊτζάκη, ιστορικός τέχνης

 

Πινακοθήκη-Γλυπτοθήκη της artidea

Κέντρο Τέχνης Καστέλας,  Καρ. Σερβίας 3, Καστέλα, Πειραιάς , τηλ. : 2104221925

 

 

  • Η ιστορικός τέχνης  , Νικολένα Καλαϊτζάκη , αναφέρει χαρακτηριστικά για το έργο της εικαστικού, Περσεφόνης Παυλή:

 

Η πρώτη πράξη ξεκίνησε.

Η κρύα αίθουσα γέμισε φωνές.

Η πρωταγωνίστρια σύρεται σιωπηλά στην σκηνή.

 

Στέκεται ακίνητη, μόνη, βυθισμένη στην λυρική ατμοσφαιρικότητα των απαλών, σκιερών , φωβικών χρωματισμών.

 

/ Στο κέντρο /

Οι προβολείς εστιάζουν στο ‘’Φως’’ –  νωχελικά την αγκαλιάζουν, με ασίγαστη, ανυπέρβλητη μητρική στοργή, μορφή, που βαίνει να αναζητά την ανυπαρξία και να γεννάται μέσα σε αυτήν.

 

Σε πράσινη χλόη, καρφιτσωμένες στο χώμα και στον αέρακοκκινωπές παπαρούνες σε τείχινη αυλαία.

 

Πολλές φορές, χρειάζεται να περάσεις μέσα από την ποίηση μονάχος, μέσα από σβησμένους στο χαρτί, στίχους του Λόρκα και μυθοπλασίες και μονόπρακτα , για να βρεις την ψυχή σου  / Το Δίχτυ, τρίπτυχο, ακρυλικό σε καμβά, 3Χ40Χ40 /

Ελεύθερη αυτή, σε σωληνάρια ακρυλικών και καμβάδες περιπλανιέται βυθισμένη , παίρνει την μορφή σου και σε κοιτάζει κατάματα με ένα αλλόκοτο μειδίαμα /αυτή θα ‘ναι η λύτρωση (;)  /Αναζητώντας τον ήλιο/ θα τον βρεις, μέσα στην δίνη, θα τον αρπάξεις με το δεξί σου το χέρι , θα φοβηθείς τόσο που θα θελήσεις μόλις τον βρεις , να τον καταπιείς καθώς αυτός θα αναβοσβήνει κίτρινος σε θυελλώδη ουρανό, με το στόμα ορθάνοιχτο.

Κι όλα περιστρέφονται γύρω από έναν εμβρυακό ιστό / μέσα στη δραματουργία της αφήγησης, οι ανάσες περιστρέφονται αραχνοΰφαντες , ο σκοτεινός ρομαντισμός της καλλιτεχνικής ευαισθησίας παίρνει χρώμα και γίνεται  μια συγκινητική ανάμνηση, / μιας συνάντησης άλλοτε με τη ζέβρα Myrull, τρίπτυχο, ακρυλικό σε καμβά, 3Χ80Χ100 / και κάπου η ομορφιά του Nτουέντε.

 

ο άγγελος των σκουπιδιών μέσα από τη βροχή , αιωρείται στον αέρα, πετάει , πάνω από τις στέγες των σπιτιών της βουβής πολιτείας

και χάνεται . ‘

 

Βιογραφικό καλλιτέχνη

Η Περσεφόνη Παυλή γεννήθηκε στη Χίο. Το 1992 αποφοίτησε από την Σχολή Συντήρησης Έργων Τέχνης του Τ.Ε.Ι. Αθήνας. Το 2011 αποφοίτησε από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας με καθηγητές τον Ι. Βαλαβανίδη και τον Π. Χαραλάμπους με βαθμό Άριστα. Κατά την διάρκεια των σπουδών της παρακολούθησε μαθήματα αγιογραφίας με καθηγητή τον Π. Σάμιο. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια μαθημάτων συγγραφής με τον συγγραφέα Ν. Παπανδρέου καθώς και σεμινάρια θεατρικού παιχνιδιού με τον σκηνοθέτη Σ. Χατζάκη. Έχει εργαστεί ως συντηρήτρια έργων τέχνης στο Υπουργείο Πολιτισμού και σε ιδιωτικούς φορείς.  Αυτή είναι η  τρίτη της ατομική έκθεση ενώ έχει στο ενεργητικό της και πολλές συμμετοχές σε ομαδικές.

 

 Ωράριο Λειτουργίας Πινακοθήκης-Γλυπτοθήκης :

> Τρίτη , Τετάρτη , Πέμπτη : 12.00 – 18.00 μ.μ

> Σάββατο & Κυριακή : 15.00 – 20.00 μ.μ

 

  • Οι επισκέπτες εκτός από τα έργα της έκθεσης έχουν την δυνατότητα να περιηγηθούν στους υπόλοιπους χώρους της Πινακοθήκης-Γλυπτοθήκης όπου εκτίθενται έργα τέχνης, ζωγραφική, γλυπτική – κατασκευές, δημιουργίες διεθνώς αναγνωρισμένων αλλά και νεώτερων καλλιτεχνών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

Πινακοθήκη – Γλυπτοθήκη της artidea στο Κέντρο Τέχνης Καστέλας

No comments