Ζλιν: Ο λόφος των κινηματογραφικών ονείρων

Journey to the beginning of time (1)

 

Φέτος, στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, που ξεκινά το Σάββατο (3/12), ξεχωρίζει το αφιέρωμα για τα 80 χρόνια των θρυλικών Zlin Film Studios της Τσεχίας.

Συνημμένα θα βρείτε δυο ενδιαφέροντα κείμενα του Δημήτρη Σπύρου, καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Ολυμπίας, και της Μαρκέτα Πάσμοβα, καλλιτεχνικής δευθύντριας του Διεθνούς Φεστιβάλ Ζλιν που εξηγούν διεξοδικά το πώς στα μέσα της δεκαετίας του ’30, στην Τσεχία, μια διαφημιστική καμπάνια για παπούτσια (!) οδήγησε σε κινηματογραφική έκρηξη και μια παράδοση δεκαετιών στον παιδικό κινηματογράφο.

Ίσως το σημαντικότερο αφιέρωμα στα 19 χρόνια του Φεστιβάλ Ολυμπίας, και ένα όνειρο ετών του Δημήτρη Σπύρου, μας μυεί στην κινηματογραφική παραγωγή των στούντιο του Ζλιν στην Τσεχία, με αφορμή τα 80χρονά τους. Εκεί, το 1961, δημιουργήθηκε το πρώτο παιδικό και νεανικό κινηματογραφικό φεστιβάλ στον κόσμο, το Zlin International Film Festival of Children and Youth.

Οι ταινίες που δημιουργήθηκαν στα στούντιο του Ζλιν εισήγαγαν για πρώτη φορά στην ιστορία του σινεμά στοιχεία, μορφές, μεθόδους και τεχνικές, όπως ο συνδυασμός ζωντανής δράσης και animation, τα αναδιπλούμενα βιβλία, οι φιγούρες του θεάτρου σκιών, αλλά και η χρήση “βιομηχανικής μουσικής” στην επένδυση της ταινίας..

Το ενδιαφέρον είναι πως στο Ζλιν, αυτή η απίστευτη κινηματογραφική έκρηξη, ξεκίνησε το ’30, με την ανάπτυξη της κοινοπραξίας εταιρειών υποδηματοποιίας Bat’a και των αναγκών της για αποτελεσματική διαφήμιση. Έτσι, το 1936, φιλόδοξοι κινηματογραφιστές μετακόμισαν από την Πράγα στο Ζλιν. Ανάμεσά τους, ο σπουδαίος σεναριογράφος, σκηνοθέτης και αργότερα βραβευμένος με Όσκαρ Έλμαρ Κλος, ο φοβερός παραγωγός Λάντισλαβ Κόλντα κι ο αβαν γκαρντ φωτογράφος, μοντέρ, οπερατέρ και μετέπειτα κάτοχος του βραβείου Όσκαρ Αλεξάντερ Χάκενσμιντ.

Στη δεκαετία του 1940, οι παραγωγές των στούντιο, άρχισαν να ψυχαγωγούν συστηματικά και το παιδικό κοινό, ενώ ξεπήδησαν μεγάλα ταλέντα: από την Ερμίνα Τίρλοβα, μέχρι τον Ζοζέφ Πινκάβα και τον φημισμένο Κάρελ Ζέμαν.

Με τον καιρό, τα στούντιο του Ζλιν κατέληξαν το κυριότερο κέντρο παραγωγής παιδικών ταινιών στην Τσεχοσλοβακία. Εκεί γυρίστηκαν εκατοντάδες ταινίες animation, ζωντανής δράσης, μικτής τεχνικής. Το Φεστιβάλ Ολυμπίας προβάλλει φέτος μια αντιπροσωπευτική επιλογή των ταινιών αυτών σε Πύργο και Αμαλιάδα.

About author