Ελένη Παπαϊωάννου: Μας ενδιαφέρει οι θεατές να κατανοούν αυτό που παρακολουθού

 

 

“Η ομάδα A(r)CT έχει στόχο να δημιουργεί προσιτά και διαδραστικά έργα συνδυάζοντας χορό, κείμενο, μουσική όπως και άλλες εικαστικές τέχνες. Μέσα από τη δουλειά μας επιθυμούμε να μεταφέρουμε μηνύματα άμεσα συνδεδεμένα με την καθημερινότητά μας, την κοινωνική και ανθρωπιστική μας ύπαρξη καθώς και τον σύγχρονο κόσμο. Μας ενδιαφέρει οι θεατές να κατανοούν αυτό που παρακολουθούν, να νιώθουν ενεργοί και όχι να στέκονται απαθείς σε ό,τι συμβαίνει μπροστά τους”.

Τονίζει στη συνέντευξή της στη ΓΕΦΥΡΑ η Ελένη Παπαϊωάννου με αφορμή τη συμμετοχή της στο 5o Handmade and Recycled Theater Festivalχορός

Πότε και πώς ξεκίνησε η καλλιτεχνική σας δράση;

Η ομάδα A(r)CT γεννήθηκε το 2014 με την ιδέα ότι ο χορός όπως και όλες οι τέχνες πρέπει να λειτουργούν ως ένα μέσο κοινωνικής -και όχι μόνο- αλλαγής.

Από τότε, δημιουργούμε έργα βασισμένα στο χορό και το σωματικό θέατρο, installations και site-specific που παρουσιάζονται σε κλειστά θέατρα αλλά και ανοιχτούς, δημόσιους και ασυνήθιστους χώρους. Μέχρι τώρα, η ομάδα Α(r)CT έχει συμμετάσχει σε διάφορα φεστιβάλ σε Αγγλία και Ελλάδα.

Η ομάδα A(r)CT έχει στόχο να δημιουργεί προσιτά και διαδραστικά έργα συνδυάζοντας χορό, κείμενο, μουσική όπως και άλλες εικαστικές τέχνες. Μέσα από τη δουλειά μας επιθυμούμε να μεταφέρουμε μηνύματα άμεσα συνδεδεμένα με την καθημερινότητά μας, την κοινωνική και ανθρωπιστική μας ύπαρξη καθώς και τον σύγχρονο κόσμο. Μας ενδιαφέρει οι θεατές να κατανοούν αυτό που παρακολουθούν, να νιώθουν ενεργοί και όχι να στέκονται απαθείς σε ό,τι συμβαίνει μπροστά τους.

Συνεργασίες που έχετε κάνει ή που θα θέλατε να κάνετε;

Μέσα από τις δράσεις τις ομάδας μας έχουμε συνεργαστεί με αξιόλογους καλλιτέχνες, designers, χορευτές και μουσικούς, όπως οι Andrew Huang, Clara Giaminardi, Georgio Oniani, Iro Vasalou, Daniel Persson και πολλούς άλλους. Επίσης μία από τις πιο πρόσφατες δουλειές μας, που θα παρουσιαστεί στον Κινητήρα τον Οκτώβρη, είναι αποτέλεσμα συνεργασίας με τους Αλεξ Γκοτς και Πάνο Χουντουλίδη. Σε προσωπικό επίπεδο είχα την ευκαιρία να δουλέψω με καταξιωμένους χορογράφους και καλλιτέχνες όπως Luca Silvestrini, Akram Khan, Alexis Blake, Seke Chimutengwende και Livia Rita, κάτι που προσθέτει ενθουσιασμό και έμπνευση για να συνεχίζω.

Κρίση και τέχνη- Πόσο επηρεάζει η μια την άλλη;

Σε καιρούς κρίσης οικονομικής, πολιτικής, κοινωνικής, περιβαλλοντικής και ανθρωπιστικής η τέχνη είναι ένα διέξοδο. Είναι μία μεγέθυνση των πραγμάτων, που άλλοτε προσφέρει μια στιγμή απόδρασης και άλλοτε προτροπή για δράση.

Πάντα πίστευα στην δύναμη της τέχνης, της κάθε τέχνης, αλλά κυρίως αυτής που μπορεί να λειτουργήσει ως δίαυλος ιδεών και μηνυμάτων. Αυτής της τέχνης που δεν θυσιάζεται στο βωμό των αγορών, της φήμης και των χρημάτων. Αυτής της τέχνης που μπορεί να προβληματίσει, να συγκινήσει, να πονέσει, να τρομάξει και να αλλάξει έστω και ένα κομμάτι της κοινωνίας. Η κρίση δυστυχώς ή ευτυχώς μας κάνει να αντιδρούμε (ή τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε) και μέσα από αυτή την αντίδραση γεννιέται περισσότερη τέχνη. Η ανάγκη να εκφραστούμε, να ακουστούμε και να πολεμήσουμε ενάντια σε κάτι υπέρτατο χωρίς όπλα αλλά με μπογιές, τραγούδια και χορό.χορός 1

Τι θα παρουσιάσετε φέτος στο φεστιβάλ;  

Είναι με μεγάλη μας χαρά που θα συμμετέχουμε στο 5o Handmade and Recycled Theater Festival και έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε τη δουλειά μας.

Στα πλαίσια λοιπόν του φετινού φεστιβάλ θα προβάλλουμε δύο από τα βίντεο και αποτελέσματα συνεργασιών με Devin Howell και τη Simona Scotto. Το Crossing Borders καταγράφει μέσα από τις αναμνήσεις τους το ταξίδι μερικών γυναικών από την Κύπρο και την Ελλάδα στην Αγγλία. Το Cycle of Desire είναι μία αφηρημένη προσέγγιση μέσα από κίνηση της υπερκατανάλωσης των ρούχων στη σημερινό δυτικό κόσμο.

Επίσης η παράστασή μας ‘Παντού’ είναι μία κάπως διαφορετική παράσταση καθώς βασίζεται εξ’ ολοκλήρου στον αυτοσχεδιασμό. Κινήσεις και αποφάσεις που τροφοδοτούνται από το περιβάλλον και τους περαστικούς, όσα βλέπουμε, ακούμε και νιώθουμε. Όπως στη ζωή…

Τέλος, όσοι θέλουν να χορέψουν και να νιώσουν πώς η ενέργεια του σώματος δημιουργεί κίνηση και μετέπειτα αυτή η κίνηση συναισθήματα, μπορούν να έρθουν στα μαθήματα με τίτλο ‘Χορεύουμε;’ την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου!

Μελλοντικά σχέδια που σας απασχολούν;

Ο κύριος στόχος μας είναι να συνεχίσουμε το έργο μας, εξερευνώντας καινούργια μονοπάτια, γνωρίζοντας νέους καλλιτέχνες και δημιουργώντας συνεργασίες που μπορούν να προσφέρουν κάτι καινοτόμο και διαφορετικό στο χώρο των τεχνών, θέτοντας ταυτόχρονα καλλιτεχνικές και άλλες προκλήσεις.

Γιατί αποφασίσατε να συμμετέχετε στο 5o Handmade and Recycled Theater Festival;

Διαβάζοντας για το 5o Handmade and Recycled Theater Festival κατάλαβα πως είναι ένα φεστιβάλ που ταιριάζει απόλυτα στην ιδεολογία της ομάδας μας και τον τρόπο που θέλουμε να προωθήσουμε την τέχνη. Για μας η τέχνη ανήκει σε όλους και δεν πρέπει να τοποθετείται μόνο σε θέατρα, μουσεία και γκαλερί. Έτσι λοιπόν με πολύ ενθουσιασμό αποφασίσαμε να δηλώσουμε συμμετοχή και να μοιραστούμε με όλους τη δουλειά μας.

σεμινάριο

Α(r)CT – Ελένη Παπαϊωάννου

Τίτλος δράσης:

παράσταση: ‘Παντού

προβολές ταινιών : ‘The cycle of desire’ & ‘Crossing borders’.

Σεμινάριο: ‘Χορεύουμε;’

Ημέρα/ώρα παρουσίασης:

Παραστάσεις: Παρασκευή 6 και Κυριακή 8 Οκτωβρίου 7μμ

Σεμινάριο: Πέμπτη 16.00-19.30 στο Rhythm Hoppers

Χώρος: Τεχνοχώρος Φάμπρικα- Αυλή

Στέλιος Χατζηθωμάς ‘Var Martialis’

Επίσημη Ημερομηνία Κυκλοφορίας EP: 1η Ιουνίου 2017 Διαθέσιμο για streaming και λήψη στο Bandcamp  Ο Στέλιος Χατζηθωμάς παρουσιάζει το ντεμπούτο EP του ‘Var Martialis’ την ...