Γιάννης Κότσιρας

 

Γράφει η Μυρτώ Τουλούπη

 

 

Ο Γιάννης Κότσιρας γεννήθηκε στις  5 Οκτωβρίου 1969 στην Αθήνα. Η ενασχόλησή του με τη μουσική ξεκίνησε σε μικρή ηλικία με τη συμμετοχή του σε χορωδίες, ενώ όταν ήταν 12 ετών πήρε την πρώτη του κιθάρα. Το να ακολουθήσει το επάγγελμα του τραγουδιστή δεν ήταν το όνειρό του, αφού ο ίδιος είχε μια κλίση προς την πληροφορική και ήθελε να ακολουθήσει το επάγγελμα του ηλεκτρονικού ή του προγραμματιστή ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Το 1990 άρχισε να εμφανίζεται στο «Περιβόλι τ’ Ουρανού» τραγουδώντας παλιά λαϊκά ρεμπέτικα  δίπλα στον Δημήτρη Κοντογιάννη.  Στη συνέχεια, το 1993 τραγούδησε πλάι στον Μπάμπη Γκολέ, στο «Ντουζένι». Την περίοδο εκείνη, παρά το γεγονός ότι του έγιναν προτάσεις για ένα δικό του δίσκο, ο ίδιος τις απέρριψε, επιλέγοντας να περιμένει λίγο καιρό ακόμα.

Το 1995 ο  Άγγελος Σφακιανάκης του συστήνει δυο πολύ σημαντικές για την ελληνική μουσική προσωπικότητες, την Ελευθερία Αρβανιτάκη και την Ευανθία Ρεμπούτσικα. Τον Αύγουστο του 1995 ακολουθεί την πρώτη στην καλοκαιρινή της περιοδεία, όπου και γνωρίζει τον Αντώνη Μιτζέλο. Η συνεργασία του με την Ευανθία Ρεμπούτσικα θα ξεκινήσει λίγο αργότερα, το 1996, αφού η ίδια μαζί με τον Παναγιώτη Καλαντζόπουλο υπογράφουν τον πρώτο του προσωπικό δίσκο «Αθώος Ένοχος» σε στίχους του Άρη Δαβαράκη.κοτσ1

Έπειτα, το 1997 κυκλοφορούν οι δίσκοι «Μόνο ένα φιλί» και «Προδοσία». Παράλληλα, στα τέλη του 1997 συνεργάζεται με τον Κώστα Μακεδόνα στα «13 Φεγγάρια» κι έπειτα στο «Μύλο» της Θεσσαλονίκης μέχρι την άνοιξη του 1998.
Το 1999 κυκλοφορεί ο «Φύλακας Άγγελος», το 2000 οι δίσκοι «Οργανικά και ανοργάνωτα» και «Είναι δική μας η ζωή μας». Τον Ιούνιο του ίδιου έτους ερμήνευσε κομμάτια από το “Άξιον εστί” του Μίκη Θεοδωράκη σε αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου της Σορβόννης.κοτσ4

Ακολουθούν  με χρονολογική σειρά οι δίσκοι:

 • «Άξιον εστί & Πνευματικό Εμβατήριο», «Γιάννης Κότσιρας LIVE»(2002)
  «Ξύλινο αλογάκι», «Τι τραγούδια να σου πω»(2003)
  Τον Οκτώβριο του 2003 τιμήθηκε στο Μονακό, με το βραβείο «Best Selling Greek Artist» που διοργανώνεται από το ινστιτούτο World Music Awards και την IFPI και αφορούσε συνολικά στις πωλήσεις των δίσκων του για το 2002 και το 2003.
 • «Pass the flame», «30 και κάτι»(2004)
 • «Ο δρόμος», «Ταξίδια φιλιά»(2006)
 • «Περισσότερα Ταξίδια φιλιά»(2007)
  Τον Ιούνιο του 2007 πραγματοποιήθηκε μια συναυλία-γιορτή για τα «10 χρόνια live» του Γιάννη Κότσιρα, στο Λυκαβηττό με τη συμμετοχή πολλών φίλων όπως ο Νίκος Πορτοκάλογλου, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, η Ελένη Τσαλιγοπούλου, ο Μανώλης Φάμελλος, η Ραλλία Χρηστίδου, η Σοφία Στρατή, ο Στάθης Δρογώσης, ο Αντώνης Μιτζέλος και ο Θάνος Παπανικολάου. Η συναυλία στέφθηκε με πρωτοφανή επιτυχία καθώς παρευρέθησαν πάνω από 7.500 θεατές.
 • «Και πάλι παιδί»(2008)
 • «Γιάννης Κότσιρας LIVE 2010»(2010)
 • «Η Σμύρνη του Έρωτα»(2012)
 • «Μουσικό Κουτί»(2013)
 • «Ο,τι θυμάσαι δεν πεθαίνει»(2014)
 • «Πηνελόπη Δέλτα»(2015)
 • «Παραγγελιά BEST OF», «Ψεύτης Καιρός» (2016).
  κοτσ3

Πέραν από τους προσωπικούς του δίσκους έχει συμμετάσχει σε πολλές δισκογραφικές συνεργασίες.  Ορισμένες από τις πιο γνωστές συνεργασίες του είναι με τον Δημήτρη Μητροπάνο, τον Δημήτρη Μπάση, τον Νίκο Πορτοκάλογλου, τη Χάρις Αλεξίου, τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, τη Ραλλία Χριστίδου, τη Σοφία Στρατή, τον Θάνο Παπανικολάου, τον Μανώλη Φάμελλο, την Ελένη Τσαλιγοπούλου και πολλούς ακόμα καταξιωμένους τραγουδιστές.  Επίσης έχει συνεργαστεί σε συναυλίες αλλά και δισκογραφικά στα σημαντικότερα έργα του Μίκη Θεοδωράκη, του Γιάννη Μαρκόπουλου, του Θάνου Μικρούτσικου και του Μίμη Πλέσσα.

Το 2015 έγραψε για πρώτη φορά θεατρική μουσική για την παράσταση “Πηνελόπη Δέλτα” σε κείμενο του Γιώργου Α. Χριστοδούλου, όπου ανέβηκε στο Θέατρο «Ημέρας» την περίοδο 2014-2015, σε σκηνοθεσία της Ανδρομάχης Μοντζολή. Συνολικά Από το 1996, οι περισσότεροι εκ των δίσκων του έχουν γίνει  χρυσοί και πλατινένιοι ξεπερνώντας το 1 εκατομμύριο σε πωλήσεις.

Πρόσφατα, παντρεύτηκε σε κλειστό οικογενειακό κύκλο, λίγο πριν τον ερχομό του γιου του, στον οποίο αφιερώνει το τραγούδι «Ποιο παραμύθι να βρω», από τον τελευταίο δίσκο του, που φαίνεται να αρέσει πολύ στον μικρό!

 

 

About author