Αφιέρωμα στον Francisco Goya στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο

Τιμώντας τη διπλή επέτειο συμπλήρωσης 190 χρόνων από το θάνατο του Francisco Goya και 50 χρόνων από το θάνατο του Mario Castelnuovo-Tedesco πραγματοποιούνται διήμερες εκδηλώσεις τη Δευτέρα 16 και την Τρίτη 17 Απριλίου 2018 στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο,  συνδιοργάνωση του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου και του Ινστιτούτου Θερβάντες, σε συνεργασία με τη Delta Pi.

Το έργο για κιθάρα Caprichos de Goya, op. 195 (1961) του Ιταλού συνθέτη Mario Castelnuovo-Tedesco (1895-1968), αποτελεί μία σειρά μουσικών απεικονίσεων εμπνευσμένων από τα ομώνυμα χαρακτικά του Ισπανού ζωγράφου Francisco Goya (1746-1828). Στις 80 χαλκογραφίες που κυκλοφόρησαν στις 6 Φεβρουαρίου του 1799, βρίσκει αγωνιώδη έκφραση ο παράλληλος σκοτεινός κόσμος του ζωγράφου, τα άγρια, σαρκαστικά, βίαια και κυνικά οράματά του, «του καπρίτσιου και της επινόησης», όπως ο ίδιος τα αποκαλούσε. Ο Castelnuovo-Tedesco μεταπλάθει ηχητικά τα χαρακτικά χρησιμοποιώντας χορούς και μουσικές φόρμες που υπήρχαν διάχυτες στην Ισπανική Αυλή της εποχής αναδεικνύοντας τον αινιγματικό χαρακτήρα και την αμφισημία των Caprichos.

Στην πρώτη αυτή παρουσίαση του έργου στην Ελλάδα από τον κιθαριστή Νίκο Ζάρκο, εννέα video-artists δημιούργησαν βίντεο που θα συνοδεύουν τη ζωντανή εκτέλεση, επιχειρώντας την ανάπτυξη ενός πρωτότυπου διαλόγου ανάμεσα στο μουσικό και το εικαστικό έργο. Μέσα σε ένα αφηγηματικό πλαίσιο με αναφορές από όλο το φάσμα της θεματολογίας των Caprichos, τα νέα video-art εξερευνούν τους εννοιολογικούς και αισθητικούς συνδέσμους μεταξύ των δύο έργων και επανεξετάζουν τους διαχρονικούς προβληματισμούς των Caprichos.

Η παρουσίαση πλαισιώνεται από έκθεση αντιγράφων από τη σειρά Caprichos του Goya, που παραχωρήθηκαν ευγενικά από τη συλλογή χαρακτικών της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου.

Συντελεστές 

Σύλληψη-Μουσική Ερμηνεία: Νίκος Ζάρκος

Σύλληψη-Εννοιολογική Επιμέλεια: Φωτεινή Σαλμούκα

Συντονισμός Παραγωγής: Μαρία Βασαριώτου

Επιμελητικός Συνεργάτης & Βοηθός Παραγωγής: Γιώργος Νομικός

Εκτέλεση Παραγωγής:Ιωάννα Βενετάκη

Γραφιστικός Σχεδιασμός: Θρασύβουλος Ανδριανόπουλος

Προώθηση-Επικοινωνία: Μαρία Κωνσταντοπούλου

 

Επιμέλεια Παραγωγής: Κωνσταντίνος Σακκάς

Oργάνωση και Συντονισμός Παραγωγής: Delta Pi

 

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Νάσια Καλαμάκη, Αθηνά Γεωργία Κουμελά, Μυρσίνη Νίκου, Ναταλία Παπαδοπούλου, Διονύσης Παππάς, Εύη Στάμου, Μαρία Σχινά, Μάγια Γαλάτεια Ταπεινού, Κωνσταντίνα Φόρου

 

Μία συνδιοργάνωση του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου και του Ινστιτούτου Θερβάντες.

 

 

Πληροφορίες

Ημερομηνίες παραστάσεων: 16-17Απριλίου 2018

Ώρα προσέλευσης: 19.30

Ώρα έναρξης: 20:00

Διάρκεια: 60’

Χώρος διεξαγωγής: Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο, Πατησίων 47, Αθήνα

 

Είσοδος Ελεύθερη: απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο info@delta-pi.org, ή τηλεφωνικά στο 2114035789 (Δευτέρα έως Πέμπτη: 17.00-21.00, Παρασκευή: 10.00-13.00)