«Από το Σκοτάδι στο Φως» της Θεατρικής Ομάδας Κωφών «Τρελά Χρώματα»

Πρόκειται για μία θεατρική ομάδα που αποτελείται από Κωφά-Βαρήκοα άτομα, που αφουγκράζονται τις αισθήσεις του θεάτρου, ξεγλιστράνε από εμπόδια επικοινωνίας και εξερευνούν μέσα από τη τέχνη τον εσωτερικό τους κόσμο.

Η Ομάδα ξεκίνησε τη δραστηριότητά της το Νοέμβριο του 2009.

unnamed

Σχετικά με την υλοποίηση της ιδέας:

Ο Geoffrey Chaucer, αναφέρει ότι: «Η τραγωδία είναι η διήγηση μιας ιστορίας, όπως αυτές που μας θυμίζουν τα παλιά βιβλία, για κάποιον που έφτασε σε μεγάλη ακμή, αλλά ξέπεσε από κει ψηλά, στην αθλιότητα και το τέλος του ήταν οικτρό».

Έξι κωφοί ηθοποιοί, με την γλώσσα του σώματος αλλά και με τη δική τους, τη Νοηματική Γλώσσα, μαζί με τρεις ακούοντες ηθοποιούς που «δανείζουν» την φωνή τους, θα μας ταξιδέψουν στον κόσμο των τραγικών καταστάσεων που καθορίζουν τη σχέση του ανθρώπου με τον εαυτό του και τη φύση, τις σχέσεις του με τους συνανθρώπους, καθώς και τη θέση ευθύνης που έχει για τον ίδιο τον κόσμο.

Το εγχείρημα της παράστασης είναι ιδιαίτερο, καθώς βασικό μας μέλημα είναι να κατορθώσουμε να αγγίξουμε τη ψυχή των Κωφών θεατών και να τους δώσουμε δύναμη υπόστασης και όχι περιθωριοποίησης στα δύσκολα χρόνια που διανύουμε, προσφέροντάς τους ένα θέαμα που αφορά τόσο τους ίδιους όσο και τους Ακούοντες.

Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο καλλιτεχνικό έργο, εφόσον θα υπάρχει συνοδεία μουσικής καθώς οι Κωφοί ηθοποιοί μπορούν και «αφουγκράζονται» τον κραδασμό της, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο, την αίσθηση μίας ξεχωριστής εμπειρίας, την οποία θα μοιραστούν από κοινού Κωφοί και Ακούοντες θεατές.

Παρά το γεγονός της ιδιαιτερότητας της παράστασης, πιστεύουμε ότι αξίζει τον κόπο να προκαλέσει το ενδιαφέρον σας λόγω της καινοτομίας της.  Για πρώτη φορά στην Ελλάδα (πέραν από εκπαιδευτικού χαρακτήρα παραστάσεις), ερμηνεύεται το είδος της Αρχαίας Τραγωδίας από Έλληνες Κωφούς Ηθοποιούς, με ταυτόχρονη συμμετοχή Ακουόντων ηθοποιών.

 unnamed (1)

Λίγα λόγια για το έργο:

«Από το Σκοτάδι στο Φως»:  Οχτώ αποσπάσματα τραγωδιών τα οποία γλιστρούν αρμονικά το ένα μέσα στο άλλο, με κεντρικό άξονα το Φως και το Σκοτάδι.

Οι τραγωδίες Οιδίποδας Τύραννος του Σοφοκλή, Επτά Επί Θήβας του Αισχύλου, Αντιγόνη του Σοφοκλή, Μήδεια του Ευριπίδη, Αίας του Σοφοκλή, Ανδρομάχη του Ευριπίδη, Βάκχες του Ευριπίδη, Πέρσες του Αισχύλου, πραγματεύονται τον τραγικό ήρωα και πώς διαχειρίστηκε την ελεύθερη βούληση που του αποδόθηκε από τους ίδιους τους Θεούς. 

unnamed (3)

 

Για ποιο λόγο, ο τραγικός ήρωας δεν είναι σε θέση να «δει» το Φως και ζει μέσα στο Σκοτάδι;

Ο Οιδίποδας, δεν δύναται να δει, εξαιτίας της τεράστιας αλαζονείας του.  Ο Ετεοκλής στους Επτά επί Θήβας, εξαιτίας της ασύλληπτης απληστίας του.   Η Αντιγόνη, λόγω της πεισματικής εμμονής της.  Η Μήδεια, της ακαριαίας προδοσίας της. Ο Αίαντας, λόγω της υπέρμετρης φιλοδοξίας του. Η Ερμιόνη εξαιτίας της παράλογης ζήλειας της.  Ο Πενθέας στις Βάκχες εξαιτίας της παντελής έλλειψης της πίστης του.  Και τέλος οι Πέρσες, επειδή δεν κατανοούν ότι ο πλούτος τρέφει την αλαζονεία.

Αυτό δεν συμβαίνει μόνο στους ήρωες, αυτό συμβαίνει και σε πολλούς ανθρώπους σήμερα. Η Αρχαία Ελληνική Τραγωδία, ήταν και είναι πολιτικό θέατρο με την απλή και την ευρεία έννοια, εφόσον παρουσιαζόταν επί σκηνής με ενέργειες της πόλης και με αποδέκτη την πόλη των Αθηναίων.

Πιστεύουμε ότι, η ενασχόλησή μας με το Αρχαίο Δράμα αφορά στο σύγχρονο άνθρωπο που βιώνει στις μέρες μας πολύ πιο έντονα μια ηθική και πνευματική πτώση, η οποία ίσως τελικά και να προϋποθέτει την ψυχική και κοινωνική του ωρίμανση.

unnamed (2)

Συντελεστές:

Συγγραφείς: Αισχύλος, Σοφοκλής, Ευρυπίδης

Μετάφραση: Κώστας Γεωργουσόπουλος ( Κ.Χ. Μύρης), Τάσσος Ρούσσος, Γιώργος Χειμωνάς

Διασκευή – Σκηνοθεσία: Έλλη Μερκούρη

Σκηνικό- κοστούμια: Γεωργία Μπούρδα

Διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα : Μυρτώ Γκανούρη, Όλγα Δαλέκου

Μουσική συνοδεία κρουστών: Ελεάννα Γεροντοπούλου

Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου

Ερμηνεύουν:                  Όλγα Δαλέκου, Σοφία Ζάγκα, Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Έλλη Μερκούρη,

Βίλμα-Κωνσταντίνα Μπόζο, Κώστας Ρίκκου, Μαρία Ρίκκου,

Χριστίνα Σιμιτζή, Μαρία Στεφανή

 

About author