Έκθεση «those little anodynes» στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Hellenic American College (HAEC) σε συνεργασία με το Hellenic American University (Manchester, NH, USA) παρουσιάζουν, με αφορμή την συμπλήρωση των 185 χρόνων από την γέννηση της Αμερικανίδας ποιήτριας Emily Dickinson, την εικαστική έκθεση those little anodynes* με έργα της Ελένης Θεοφυλάκτου και της Εύας Μαραθάκη. Την έκθεση επιμελείται η Γκέλυ Γρυντάκη.

image011

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015,στις 20:30, στην γκαλερί Κέννεντυ της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι). Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 19 Δεκεμβρίου 2015.

 

Οι δουλειές των δύο εικαστικών, της Ελένης Θεοφυλάκτου και της Εύας Μαραθάκη, μοιράζονται ηχηρά, κατά ένα μεγάλο μέρος τους, τον προβληματισμό πάνω στην σύγχρονη, ποικιλότροπη, διαμόρφωση της γυναικείας ταυτότητας. Οι συνάφειές τους βρίσκουν γόνιμο έδαφος ανάπτυξης μέσα από τον διάλογο που εκτυλίσσεται με επίκεντρο την ποιήτρια, τόσο ως δημιουργό όσο και ως μυθοποιημένη περσόνα.

image012

Η επιμελήτρια της έκθεσης Γκέλυ Γρυντάκη σημειώνει: «Οι κορνίζες της Θεοφυλάκτου μοιάζουν ενίοτε με φυλακές. Το αγιογραφικό χρυσό είναι εκτυφλωτικό αλλά και εφιαλτικό, η φασματική μορφή της Dickinson πνίγεται κάτω από θάλασσες λέξεων, αχνοφαίνεται, εξαφανίζεται, ανατρέπεται. Στη δουλειά της Μαραθάκη επικρατεί μια άλλου είδους αίσθηση κλειστοφοβίας, μια παράδοξη σκοτεινιά γοτθικού μυθιστορήματος, σαν κι αυτή που αποπνέει ο κόσμος της Dickinson, πραγματικός και ποιητικός αλλά παράλληλα κι ένα εύρυθμο χάος. Αμφότερες οι καλλιτέχνιδες τείνουν να «διακατέχονται» από την ποιήτρια. Και δεν επιλέγω το «ταυτίζονται» καθώς εκείνη ενίοτε μέσα στη εσκεμμένη εξαΰλωση της καθίσταται σε ιδιότητα, παύοντας πια σχεδόν να έχει υλική υπόσταση. Αίνιγμα και θρύλος πια η Dickinson αναδύεται μέσα από τις εικαστικές αναζητήσεις της Ελένης Θεοφυλάκτου και της Εύας Μαραθάκη ως σύμβολο απρόσκοπτης δημιουργικότητας και  απεγνωσμένης αναζήτησης του πάθους και εκείνων των απαραιτήτων -ως επακόλουθό του- (μικρών) αναλγητικών».

 

Την έκθεση ζωγραφικής those little anodynes πλαισιώνει πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων, που περιλαμβάνει στις 10 Δεκεμβρίου -ημερομηνία γέννησης της Dickinson- βραδιά αφιερωμένη στο έργο της και ξεναγήσεις.

 

Για το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων παρακαλούμε δείτε το συνημμένο Δελτίο Τύπου.

 

For information about the exhibition in English, please visit the link

 

*Ο τίτλος της έκθεσης είναι στίχος από το ποίημα της Emily Dickinson “The heart asks pleasure first”. Κατά την μετάφραση της Λιάνας Σακελλίου αποδίδεται ως «εκείνα τα μικρά αναλγητικά». (Επειδή δεν άντεχα να ζήσω φωναχτά, Εκδόσεις Gutenberg, 2013)

 

 

Ε. Θεοφυλάκτου/ those little anodynes

 

Ε. Μαραθάκη/ those little anodynes

 

 

Εγκαίνια έκθεσης

 

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015, 20:30

Γκαλερί Κέννεντυ Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι)

 

 
 

Διάρκεια έκθεσης

 

23 Νοεμβρίου – 19 Δεκεμβρίου 2015

 

 
 

Ώρες λειτουργίας

 

Δευτέρα – Παρασκευή: 12:00 – 21:00, Σάββατο: 10:30 – 14:30
Κυριακή κλειστά

 

 
 

Είσοδος

 

Είσοδος ελεύθερη

 

 
 

Πληροφορίες

 

 

Διεύθυνση Πολιτιστικών: (210 3680052), www.hau.gr/culture

 

Ο Μάριος Φραγκούλης στη Μονή Λαζαριστών

  Στα θαύματα της ελληνικής μουσικής και της διεθνούς του πορείας θα ταξιδέψει το κοινό του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών ο κοσμαγάπητος Μάριος Φραγκούλης στη συναυλία ...